top of page

Elektromos autó fali töltők: minden, amit tudni kell a témáról

Az elektromos autó fali töltőknek 8 típusa van: 1 fázisú és 3 fázisú töltők, fix kábeles és kábel nélküli modellek, alap "buta" töltők és okos töltők, valamint a Type 1 és Type 2-es töltők.  


Az 1 fázisú töltők (3,7-7,4 kW) lassabb töltési sebességet biztosítanak, de telepítésük egyszerűbb, mert a legtöbb háztartásban elérhető az egyfázisú hálózat. A 3 fázisú töltők (11-22 kW) gyorsabbak, és nagyobb akkumulátorral rendelkező autókhoz ideálisak, viszont bizonyos esetekben hálózatbővítést igényelhetnek.


A fix kábeles fali töltők kényelmesek, mert nem szükséges külön kábelt bedugni minden töltésnél, viszont csak egy adott típusú csatlakozóval használhatók. A kábel nélküli, aljzatos fali töltők rugalmasabbak, mert többféle kábelt is csatlakoztathatunk hozzájuk, de használatuk kevésbé kényelmes.


Az alap, "buta" fali töltők egyszerűek és költséghatékonyak, de hiányoznak belőlük az okos funkciók. Ezzel szemben a magasabb árfekvésű okos töltők olyan extra funkciókkal rendelkeznek, mint a Wi-Fi kapcsolat, energiafogyasztás monitorozása, vagy a napelemes integráció.


A Type 1 és Type 2 töltők különböző csatlakozótípusokhoz alkalmazhatók, ezért az autó töltőportjának megfelelően kell választani őket. 


Az otthoni elektromos autó töltő előnyei, hogy kényelmes, időt és pénzt takarít meg az utcai töltőkhöz képest. Emelett biztonságot is ad, megközelítőleg 1,5 millió forinttal növeli az ingatlan értékét, valamint energiahatékony és környezetbarát töltést biztosít. A fali töltő hátránya, hogy beszerzése és telepítése költséges, kiépítésének feltételei vannak.


A töltő kiválasztásánál fontos figyelembe venni az elektromos autó paramétereit (csatlakozó típusa, akkumulátor mérete), az ingatlan jellemzőit (hálózati kapacitás, felhasználók azonosítása), valamint a személyes igényeket (töltési sebesség, költségek, okos funkciók). 


Költségeket tekintve a fali töltők átlagos ára 200 000 - 500 000 Ft között mozog. Az elektromos autó otthoni töltése 157 500-262 500 Ft közé tehető, ami éves szinten 405 000 - 675 000 Ft-al olcsóbb mint az utcai töltés.


Az otthoni elektromos autó töltő telepítése általában 300 000 - 1 300 000 Ft-ba kerül, a töltő teljesítményétől, az energiamenedzsment szükségességétől, a nyomvonal hosszától, a faláttörések és tűszakaszhatárok számától függően. Ezeket a számokat alapul véve és évi 15 000 megtett kilométer átlagos használatot tekintve az elektromos autó fali töltő 1-2 év alatt megtérül.


Az otthoni elektromos autó töltő telepítése általában 1-3 napot vesz igénybe, amelyet a mérőóra és a töltő közötti távolság, földmunka szükségessége, és az időjárási körülmények befolyásolhatnak.


A töltő telepítésének menete 6 lépésből áll: (1) kapcsolatfelvétel, (2) helyszíni felmérés, (3) ajánlatkészítés és egyeztetés, (4) engedélyek beszerzése, (5) szerződéskötés, (6) töltő telepítése.


Az elektromos autó fali töltők okosotthonba való integrálása lehetővé teszi a töltés automatizálását és távoli irányítását, optimalizálva az energiafelhasználást, például napelemek használatával. Ez a rendszer kényelmet nyújt a felhasználóknak, de megfelelő infrastruktúrát és magasabb kezdeti költségeket igényel.

 

Milyen típusai vannak a fali töltőknek?

A fali töltőknek az alábbi  típusai vannak.

  • 1 fázisú elektromos autó fali töltők

  • 3 fázisú elektromos autó fali töltők

  • Fix kábeles fali töltők

  • Kábel nélküli/aljzatos fali töltők

  • Alap “buta” fali töltők

  • Okos töltők

  • Type 1-es fali töltők

  • Type 2-es fali töltők


1 fázisú elektromos autó fali töltők

Az 1 fázisú elektromos autó töltő egy olyan eszköz, amelyet az egyfázisú (230V) elektromos hálózat használatára terveztek, ennek megfelelően 1x16 A =3,7 kW vagy 1x32 A = 7,4 kW teljesítményt tud biztosítani. 


Az 1 fázisú töltők előnye, hogy telepítéséhez nem szükséges az elektromos hálózat bővítése, hiszen a legtöbb háztartásban rendelkezésre áll az 1 fázisú (230V) elektromos hálózat. Ezzel megspórolhatod a bővítés költségeit és az ügyintézéssel töltöt időt.

Az 1 fázisú töltők hátránya, hogy lassabb töltést biztosítanak. Egy 60 kW-os akkumulátorral rendelkező autót 3,7 kW-al 16,2 óra alatt, 7,4 kW-al 8 óra alatt lehet feltölteni. A töltési idő hossza természetesen az elektromos autó akkumulátorának méretétől függ.


Hátrány még, hogy ha a későbbiekben nagyobb akkumulátorkapacitású autót veszel, akkor valószínűleg kevés lesz az 1 fázisú töltő a kényelmes töltéshez. Az 1 fázisú fali töltő tehát annak ajánlott, akik kisebb akkumulátorral rendelkező elektromos autókat használnak, és nem igénylik a gyors töltést.


Érdemes megnézni az elektromos autó fedélzeti töltőjét, ami meghatározza hogy az autó mennyi áramot tud felvenni. Ezt könnyen ellenőrizheted az evdatabase.org weboldalon. Ha az autó csak 1 fázison tud 16 vagy 32 A-t felvenni, akkor elegendő lesz ez a töltő típus. De ha a későbbiekben nagyobb autót vagy egy második elektromos autót tervezel venni, akkor nem biztos hogy ez a legjobb megoldás. 


Az 1 fázisú töltőt olyan esetekben érdemes választani, ahol az elektromos hálózat nem alkalmas 3 fázisú töltésre, és nem szeretnék bővíteni a hálózatot. Továbbá ha biztos vagy benne, hogy nem veszel nagyobb akkumulátorral rendelkező villanyautót, vagy olyan villanyautót aminek a fedélzeti töltője lehetővé teszi a 3 fázisú töltést. Ha utóbbiban gondolkozol, akkor inkább a 3 fázisú töltők lesznek a megfelelőek.



3 fázisú elektromos autó fali töltők

Az 3 fázisú elektromos autó töltő egy olyan eszköz, amelyet a háromfázisú (3x230V) elektromos hálózat használatára terveztek, ennek megfelelően 3x16 A =11 kW vagy 3x32 A = 22 kW teljesítményt tud biztosítani. 


A 3 fázisú elektromos autó töltők előnye, hogy gyorsabb töltést biztosítanak, így a nagyobb akkumulátorral rendelkező autókat is viszonylag gyorsan feltöltik. Az 1 fázisú töltőkkel összehasonlítva: egy 60 kW-os akkumulátorral rendelkező autót 11 kW-al 5,5 óra alatt, 22 kW-al 2,7 óra alatt lehet feltölteni. A 22 kW-os töltők előnye, hogy 1 fázisú és 3 fázisú töltésre képes autókkal is kompatibilis, valamint ebből van a legnagyobb kínálat a piacon. 


A 3 fázisú töltők hátránya, hogy drágábbak lehetnek, különösen ha háztartásban csak 1 fázis van, ezért hálózatbővítést kell kérni. 


A 3 fázisú elektromos autó töltőt azoknak érdemes választani, akik nagyobb kapacitású akkumulátorral rendelkező elektromos autóval rendelkeznek és gyors töltésre van szükségük. Továbbá akkor érdemes választani, ha később több elektromos járművet tervezel vásárolni, vagy nagyobb elektromos autót vásárolsz.

Ha már rendelkezésre áll a szükséges háromfázisú hálózat, akkor érdemes ezt a típust választani, ugyanis ez hosszú távon jobb befektetés. 



Fix kábeles fali töltők

A fix kábeles fali töltők esetében a töltőkábel egyik vége fixen be van kötve a töltőbe, általában a töltő aljába. A másik vége pedig egy Type 1-es vagy Type 2-es csatlakozóban végződik. 


A fix kábeles töltők előnye, hogy sokkal kényelmesebb a használatuk, hiszen nem kell minden egyes alkalommal elővenni a töltőkábelt, majd a töltés végeztével eltenni. Csak le kell tekerni a kábelt a töltőről és bedugni az autóba. Emellett pedig rendezett és esztétikus hatást kelt. 


A fix kábeles töltők hátránya, hogy a beépített kábel hosszúsága korlátozott, ami azt jelenti, hogy a töltő helyét gondosan kell megválasztani, hogy elérje az autót. Javítása költségesebb lehet, hiszen meghibásodás vagy sérülés esetén az egész töltőt cserélni kell. Hátrány még, hogy a fix kábel csak egyféle csatlakozó típusra van tervezve (pl. Type 2), ami problémát jelenthet, ha többféle csatlakozójú autót szeretnél tölteni.


Fix kábeles fali töltőt azoknak érdemes választani, akik a mindennapi töltést a lehető legkényelmesebben szeretnék megtenni, és szeretik a rendezettséget. Jó választás ha egy elektromos autód van, vagy több autó esetén azonos csatlakozó típussal rendelkeznek az autók (pl. mindkettő Type 2-es).



Kábel nélküli/aljzatos (socket) fali töltő

A kábel nélküli töltők esetén a töltőn csak egy csatlakozó van, amibe egy különálló kábelt kell bedugnod a töltéshez. Ehhez egy olyan kábelre van szükséged aminek az egyik vége a töltő csatlakozójába illeszkedik, a másik pedig az autó töltőportjához passzol. 


A kábel nélküli töltők előnye, hogy lehetővé teszik több töltőkábel használatát is, ami nagyobb rugalmasságot biztosít, különösen ha többféle elektromos járművet kell tölteni. A töltő vagy a kábel meghibásodásakor a javítás költségei alacsonyabbak lesznek

A kábel nélküli töltők hátránya, hogy használatuk kicsit körülményes, mert minden alkalommal külön kell csatlakoztatni és eltávolítani a kábelt a töltéshez. 


Kábel nélküli fali töltőt azoknak érdemes választani, akik többféle elektromos járművel rendelkeznek, és különböző típusú kábelekre van szükségük.


Alap “buta” fali töltők

Az alap vagy “buta” fali töltők olyan töltőeszközök, amelyek nem rendelkeznek okos funkciókkal, mint például a távvezérlés, a töltési ütemezés vagy az energiafogyasztás monitorozása.


Az alap töltők előnye, hogy alacsonyabb a beszerzési és a telepítési költségük is. Emellett nincs szükséges bonyolult beállításokra vagy applikációk használatára. A töltőt csak csatlakoztatni kell, és már tölti is az autót.


Hátrányuk az okos funkciók hiánya. Ha később szükségünk lesz egy-egy olyan funkcióra mint például a távvezérlés, az ütemezett töltés, vagy az energiafogyasztás monitorozása, akkor cserélni kell a töltőt. 


Az alap töltők azoknak ajánlottak, akik egy egyszerű és költséghatékony megoldást keresnek, és később sem lesz szükségük az okos funkciókra.


Okos töltők

Az okos töltők olyan villanyautó töltőeszközök, amelyek számos okos funkcióval rendelkeznek, mint a Wi-Fi vagy Bluetooth csatlakozás, felhasználó azonosítás, távoli vezérlés és monitorozás, töltési időzítés és ütemezés, integráció napelemes rendszerekkel, optimalizált energiafogyasztás. 


Az okos töltők előnye, hogy mobilalkalmazáson keresztül vezérelhetők és monitorozhatók, ezáltal ütemezhetjük és távolról vezérelhetjük a töltést. Lehetővé teszik a felhasználók azonosítását, ami történhet RFID kártyával vagy applikációval.  Emellett általuk hozzáigazíthatjuk a töltési teljesítményt a háztartásban éppen rendelkezésre álló energiához. Ez utóbbi funkciót nevezzük energiamenedzsmentnek.


Az okos töltők előnye még, hogy összekapcsolhatók olyan más otthoni rendszerekkel mint a napelem, amely kedvezőbb árú töltéshez vezet. 


Az okos töltők hátránya, hogy magasabb a beszerzési és a kiépítési költsége is. Használata pedig több energiát, odafigyelést és tervezést igényel mint az egyszerűbb töltők. 


Okos töltőt azoknak érdemes választani, akiknek szükségük van a háztartás és az elektromos autó töltésének összehangolására, mert kevés a rendelkezésre álló kapacitás a hálózaton. Továbbá olyan esetekben, amikor a felhasználó azonosítása szükséges. Társasházakban például mindenképp okos töltőt érdemes telepíteni. Jó választás még azoknak, akik optimalizálni szeretnék energiafogyasztásukat és csökkenteni a költségeket. 


Type 1 (J1772) és Type 2 (Mennekes) fali töltők

A Type 1 és Type 2 töltők a csatlakozót tekintve különböznek egymástól. Azoknak akik Type 1-es autóval rendelkeznek Type 1-es töltőt érdemes választani. Azoknak, akiknek Type2-es autójuk van a Type 2-es töltő lesz a megfelelő választás. 


Hogyan válassz fali töltőt?

A megfelelő fali töltő kiválasztásánál az alábbi tényezőket vedd figyelembe.

  • Elektromos autó paraméterei

  • Ingatlan jellemzői

  • Személyes igények


Elektromos autó paraméterei

A megfelelő töltő kiválasztásához az alábbi kérdéseket gondold át az elektromos autód kapcsán.

  • Milyen elektromos autónk van, vagy milyet tervezel venni? 

  • Milyen csatlakozója van?

  • Mekkora az energiafelvevő képessége?

  • Mekkora az akkumulátor kapacitása? 


Mindig az autónk töltőportjának megfelelő töltőt válasszunk. Ha az autónk Type 2-es akkor értelemszerűen egy Type 2-es töltőt kell választanunk.


Az autó belső adaptere meghatározza az autó energiafelvevő képességét. Ha az autónk csak 1 fázison 32 ampert tud felvenni akkor egy 1 fázisú 7,4 kW-os fali töltő jó választás lehet. Ha az autó képes a háromfázisú töltésre akkor érdemesebb 3 fázisú töltőt választani hozzá.

Minél nagyobb az akkumulátor kapacitása annál magasabb teljesítményű töltő fogja biztosítani a kényelmes töltést.


Általánosságban elmondható, hogy a kisebb akkumulátorkapacitású autókhoz vagy plug-in hibrid autókhoz elegendőek az 1 fázisú fali töltők, nagyobb akkumulátorkapacitású autókhoz azonban már inkább a 3 fázisú töltők mellett érdemes letennünk a voksunkat. 


Ingatlan jellemzői

A megfelelő töltő kiválasztásához az alábbi kérdéseket gondold át az ingatlanod kapcsán.

  • Mekkora a rendelkezésre álló teljesítmény? Egy fázis vagy három fázis?

  • Mennyire leterhelt a hálózat? Tervezzük bővíteni a hálózatot? 

  • Szükség van a felhasználók azonosítására?


Elsőként a rendelkezésre álló teljesítményt kell megnéznünk, különösen, hogy 1 vagy 3 fázis áll-e rendelkezésre. Ha 1 fázisunk van akkor 1 fázisú töltő telepítése lesz a legkevésbé költséges, hiszen akkor elkerülhetjük a hálózatbővítést.


Három fázisnál már lehetőségünk van 3 fázisú fali töltőt telepítettni. A fázisok száma mellett fontos szempont, hogy mennyire leterhelt a hálózat, vagyis hogy a rendelkezésre álló amperből mennyit használsz ki. Ha fázisonként  kevesebb mint 6 amper marad a töltésre, akkor érdemes elgondolkodni a bővítésen, vagy okos töltőt választani energiamenedzsmenttel.


Fontos kérdés még, hogy szükség van-e felhasználó azonosítására. Ha társasházban laksz vagy szeretnéd külön nyomonkövetni két különböző autó töltését, akkor mindenképpen okos töltőt válassz. 


Személyes igények

A megfelelő töltő kiválasztásához gondold át milyen igényeid vannak.

  • Mennyire gyorsan szeretnéd feltölteni az autót? 

  • Milyen költségvetési kerettel rendelkezel? 

  • Szükséged van okos funkciókra?

  • Mennyi időt/energiát szeretnél a töltésre szánni?


Az alábbi szituációk segíthetnek eldönteni melyik számodra a megfelelő töltő

  • Ha pár óra alatt szeretnéd feltölteni az autódat vagy nagyobb távolságokat teszel meg naponta, akkor inkább a 3 fázisú nagyobb teljesítményű fali töltők lesznek ideálisak.

  • Ha nem bánod hogy 8-10 óra alatt töltődik fel az autód akkor 1 fázisú töltőt is választhatsz

  • Ha az ár kimondottan fontos tényező számodra akkor az egyszerű, “buta” fali töltők megfelelőek lehetnek.

  • Ha a töltési sebesség, vagy a töltés ütemezése, optimalizálása fontos számodra akkor választhatsz okos töltőt.

  • Ha nem szeretnél sokat bajlódni a töltőkábel bedugásával, elpakolásával akkor a fix kábeles fali töltők lesznek számodra megfelelőek, ellenkező esetben pedig a fix kábel nélküli töltők. 


Mennyibe kerül a fali töltő?

A fali töltő általában 200 000 - 500 000 Ft-ba kerül. Ez az ár jellemzően csak magát a töltő készüléket tartalmazza, bizonyos esetekben azonban benne lehet az árban az RFID kártya vagy a töltő beállítása. Az ár függ a töltő teljesítményétől, a fix kábel meglététől, valamint attól, hogy a töltő milyen funkciókra képes (RFID kártya, kijelző, energiamenedzsment). 


Mennyibe kerül otthon tölteni az elektromos autót?

Az elektromos autó otthoni töltése éves szinten 157 500 - 262 500 Ft-ba kerül. Ezek a számok átlagos használatot írnak le, azaz évi 15 000-25 000 megtett kilométert, amit otthoni hálózatodról töltesz 70 Ft/ kWh áron, napelem nélkül. Utcai töltővel a töltés évi költsége 562 500 - 937 500 Ft.


Ez az jelenti, hogy éves szinten 405 000 - 675 000 Ft-al olcsóbb otthon tölteni az elektromos autót, mint utcán. 

Megtett km/év

Felhasznált kW/év

Töltés otthoni fali töltővel (70 Ft/kWh)

Töltés utcai töltővel (250 Ft/kWh)

Megtakarítás

5000

750

52 500

187 500

135 000

10 000

1 500

105 000

375 000

270 000

15 000

2 250

157 500

562 500

405 000

20 000

3 000

210 000

750 000

540 000

25 000

3750

262 500

937 500

675 000

30 000

4 500

315 000

1 125 000

810 000

Mennyibe kerül a fali töltő otthoni telepítése?

Az otthoni elektromos autó töltő telepítése általában 300 000 - 1 300 000 Ft-ba kerül.


Az árat az alábbi tényezők befolyásolják.

  • a töltő teljesítménye és funkciói (minél több, annál drágább)

  • az energiamenedzsment szükségessége ( +~ 120 000 Ft)

  • a nyomvonal hossza (minél hosszabb, annál drágább)

  • faláttörések száma ( + ~9 000-22 000 Ft/fal)

  • tűzszakaszhatárok száma (+ ~45 000 Ft /tűzszakasz)

  • földmunka szükségessége (+ 16 000 Ft/métertől)

  • kivitelezési terv szükségessége (+~100 000 Ft)


Az árat leginkább a hosszú nyomvonal, a faláttörések száma, a földmunka szükségessége, valamint a kivitelezési terv tudja megdrágítani. 


Az árat csökkenteni akkor lehet, ha okos töltő helyett egy manuálisan állítható egyszerű töltőt választunk, kisebb teljesítménnyel. 


Mennyi idő alatt térül meg az elektromos autó fali töltő?

Az elektromos autó fali töltő 1-2 év alatt térül meg, évi 15 000 megtett kilométer felett, ha 1 millió forint telepítési költséggel számolunk. 

Megtett km/év

Felhasznált kW/év

Töltés otthoni fali töltővel (70 Ft/kWh)

Töltés utcai töltővel (250 Ft/kWh)

Meg-takarítás

Telepítés költsége

Meg-térülés (év)

5000

750

52 500

187 500

135 000

1 000 000

7

 10 000

1 500

105 000

375 000

270 000

1 000 000

4

 15 000

2 250

157 500

562 500

405 000

1 000 000

2

 20 000

3 000

210 000

750 000

540 000

1 000 000

2

 25 000

3750

262 500

937 500

675 000

1 000 000

1

30 000

4 500

315 000

1 125 000

810 000

1 000 000

1

A megtérülési idő függ az évi megtett kilométerektől, minél több kilométert teszünk meg évente annál hamarabb térül meg a fali töltő és annak telepítése. Emellett a megtérülést a telepítés költsége is befolyásolja, amit nagyban meghatároz az, hogy szükséges-e az ingatlan átalakítása.


Az ingatlan átalakítására leggyakrabban akkor van szükség ha az elektromos hálózat nem elegendő az autó töltő kiépítéséhez. Ez leginkább 22 kW-os töltő esetén fordul elő, ha csak 1 fázisú az elektromos hálózat. 


Családi házak esetén szükséges lehet földmunka ha a garázs messzebb helyezkedik el a lakás órájától és nincs végig falfelület a kábel elvezetéséhez. Emellett ritkán falátfúrások is szükségesek lehetnek ha egy fal van az óra és a töltő telepítésének helye között. 

Társasházban élőknél gyakoriak a faláttörések, ha emeletek között szükséges elvezetni a kábelt. Ezek azonban helyreállításra is kerülnek a telepítést követően. 


Mennyi időbe telik az otthoni fali töltő telepítése?

Az otthoni elektromos autó töltő telepítéséhez 1-3 napra van szükség


Az otthoni elektromos autó töltő telepítésének ideje függ a mérőóra és a töltő helye közötti távolság hosszától, vagyis a nyomvonaltól, a földmunka szükségességétől, valamint az időjárási körülményektől. A töltő telepítéséhez szükséges idő meghosszabbodhat ha új elosztót kell kialakítani, vagy betonnal kiöntött födémeket, tűzszakasz határokat kell áttörni. 


Az otthoni elektromos autó töltő kiépítésének menete az alábbi lépésekből áll

 

  1. Kapcsolatfelvétel

  2. Helyszíni felmérés

  3. Ajánlatkészítés és egyeztetés

  4. Engedélyek beszerzése

  5. Szerződéskötés

  6. Töltő telepítése


Töltő telepítés menete

Hogyan integrálható a fali töltő az okosotthonba?

Az elektromos autó okosotthonba való integrálása azt jelenti, hogy a töltést az otthonunkban lévő vezérlőközponttal (automatizálva) is irányíthatjuk, felügyelhetjük.  A modern okosotthon rendszerek képesek időzíteni az autó töltését, figyelembe véve a háztartás energiafogyasztását. Emellett lehetőség van a saját megújuló energiaforrások, mint például a napelemek által termelt energia felhasználására is, ami tovább csökkenti az energiafelhasználás költségeit és ökológiai lábnyomát​. 


A töltési folyamat távoli felügyelete és irányítása szintén jelentős kényelmet biztosít. A felhasználók mobilalkalmazás segítségével követhetik nyomon a töltési állapotot, beállíthatják a kívánt töltési szintet és időpontot, valamint értesítéseket kaphatnak a töltési folyamat hibáiról vagy a karbantartási igényekről. 


Az integráció technikai és anyagi feltételei közé tartozik a megfelelő elektromos infrastruktúra megléte, stabil internetkapcsolat, valamint a kompatibilis okosotthon rendszer telepítése. Az ilyen típusú okos töltők és a hozzájuk tartozó szoftverek magasabb kezdeti költségekkel járnak, amelyek általában 200 000 és 300 000 forint között mozognak. 


83 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page